Румъния започва да вади газ от Черно море през лятото

Предвижда се да се експлоатират около 1 млрд. кубически метра годишно

28.04.2022 | 12:10 Редактор:
Румъния започва да вади газ от Черно море през лятото
Румъния започва да вади газ от Черно море през лятото

Румънският премиер Николае Чука съобщи, че първият газ от Черно море ще бъде добит в средата на тази година. Предвижда се да се експлоатират около 1 млрд. кубически метра годишно. Това са 10% от годишното потребление на Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

"Първият газ от Черно море ще бъде добит от компанията Black Sea Oil and Gas в средата на тази година. Тогава ще разполагаме с допълнителен милиард кубически метра годишно. В периметъра Караджеле има надежди и се обсъжда, че първият газ ще бъде добит през 2024 г., а в периметъра Нептун Дийп не можем да се надяваме по-рано от края на 2026-2027 г.", заяви румънският премиер пред TVR1.

Чука определи като късмет това, че разполага с този особено важен ресурс в този момент.

Румънският премиер отбеляза, че макар в момента да има достатъчно газ за потреблението на населението и промишлеността, все още е необходимо допълнително количество от около 20% от годишното потребление, уточни БТА.

В петък Чука ще проведе разговори с българския министър-председател за завършването на интерконектора между Гърция и България, за да може да се ползва и втечнения газ, който може да бъде докаран в Средиземно море и разтоварен на терминали в Гърция или Турция.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК